Što je to Provocative Changeworks™? Riječ je o pristupu čiji je cilj postizanje promjene kod klijen(a)ta koji nisu zadovoljni svojim određenim trenutnim stanjem, razmišljanjem ili osjećajem.
Klijent osjeća da je zapeo u stanju koje se ponavlja i iz kojeg nema izlaza. Provocative Changeworks™ poznat je po tome da učinkovito odmrzava takva stanja i pretvara ih u fluidna oslobađajući mnoge nove puteve kojima klijent može poći. Coach to čini na tri načina:
1. Provocirajući klijenta konverzacijskim pozicijama koje u klijentu stvaraju određenu dozu inata i otpora prema sadašnjem stanju.
2. Korištenjem indirektne hipnoze i istraživanja metafora koje klijent koristi kako bi si objasnio svoje zamrznuto stanje.
3. Vremenskim uokviravanjem i promoviranjem novih načina kretanja kroz vrijeme i prostor.
Nezaobilazni i vrlo važan sastojak ovakvog pristupa svakako je humor, ali ne očekuj od coacha da ti priča viceve – radije razmišljaj u smjeru dobronamjerne ironije, karikiranja i pretjerivanja. Svi ostali detalji metodologije provokativnog coachinga kao i njegove blagotvorne posljedice, nalaze se nadomak tvoje tipkovnice i miša.
Za provokativni pristup se često odlučuju oni koji su probali sve i svašta drugo što im nije pomoglo. Tipični klijenti su zapravo ljudi koji su uspješni na mnogim poljima no shvaćaju da za neka druga trebaju pomoć. Na PCW susretu nećeš dobiti sugovornika za samosažaljenje. Dobit ćeš nekoga tko ti, kako je to opisivao Frank Farrely, “sa smiješkom na usnama i iskrom u oku” ukazuje na apsurde vlastitog razmišljanja i gura te u akciju.
Važno je razumjeti da Coach nema čarobni štapić. Za rezultate nema garancija i odgovornost za promjenu je na klijentu. Ideja da će se problem riješiti sam od sebe često je dio problema. Za metodologiju, uz ovu ogradu, se može reći da je isprobana i da radi jako dobro! Možda najbolje od svega što sam do sad vidio i iskusio.
Od klasičnog coachinga Provocative Changeworks™ razlikuje se još i po tome što je metoda konverzacijska. Nema nekih predefiniranih koraka koji idu jedan prije drugoga. S druge strane u PCW je ugrađena velika preciznost u razumijevanju kako klijent kreira problem. Pristup je jako usmjeren na rezultate – na susretu se nećemo baviti psihoarheologijom. Važnije nam je znati koje su sve opcije za budućnost.
Ako želiš riješiti svoj problem a treba ti pomoć – prijavi se na poveznicu ispod pa ćemo popričati!
Sretno!